För sjätte året i rad så anordnade vi en Ensemblehelg på Karlsrogården under hösten, och det blev åttonde helgen i ordningen medräknat med de två vi anordnat på våren 2023 och 2024. I färgglad höstskrud förgylldes lägergården återigen med ljuvliga dragspelstoner. Fullbokat blev det, med 20 tappra deltagare som tog sig an arrangemang som vår skicklige kursledare Stefan Wenerklang hade arbetat med under året. Som vanligt hölls det en konsert på söndagen, där deltagarna fick visa upp vad de hade arbetat med under helgen. Helgen var också som vanligt fylld med härligt umgänge, god mat och en massa underbart buskspel på kvällar och nätter!
20 deltagare var det som sagt och här är de i en härligt höstig gruppbild! Sittandes från vänster har vi: Stefan Wenerklang (kursledare), Sigrid Öjefelt, Ingelöv Englund, Barbro Sadenfors, Emma Weber, Fredrik Lundqvist, Viktor Ek och Jesper Lindholm. Ståendes från vänster har vi: Åke Persson, Hampus Davinder, Per-Fredrik Löthgren, Göran Johansson, Kerstin Stenberg, Erika Sternerson, Anna Sjöstrand, Sara Lundgren, Marie Wennberg, Karin Weber, Malou Lilja-Svensson, Kenneth Andersson och Ingeborg Sjödin.
När alla deltagarna hade ankommit och var på plats så inleddes helgen med en presentationsrunda där var och en fick ge en snabb presentation av sig själv. Efter det så tog de sig an det första arrangemanget.
Det första arrangemanget var Stefans egna nyskrivna komposition ”Tangouie” en tango i klassisk argentinsk anda.
Deltagarna delades upp i 4 grupper, en för varje stämma.
Allt som allt så övade de sig igenom 6 arrangemang under helgen, några lite lättare och andra mer avancerade. Somliga arrangemang tar längre tid att få ihop och andra löser sig ganska snabbt. Men även om deltagarna fick arrangemangen utdelade i förväg betyder inte det att allting sitter med en gång, utan man måste arbeta med de musikaliska på plats så att man blir samspelta och att alla toner på pappret sätter sig ordentligt.
Stefan har en tydlig bild av hur musiken ska låta då han skriver arrangemangen, och under helgen strävar han tillsammans med deltagarna efter att få ihop den bilden så bra som möjligt.
Emellanåt så är det viktigt att ta sig en bensträckare. Det är omöjligt att hålla koncentrationen uppe utan att ibland få rensa skallen, röra på sig lite, dricka ett glas vatten eller bara prata med varandra. Somliga passar såklart på att spela lite annan musik ur sin egna repertoar tillsammans med de andra deltagarna.
Efter att första spelpasset var klart så fick man avnjuta en härlig middag tillsammans. På fredagskvällen bjöds det på en fiskgryta i medelhavsstil med kokt potatis och gröna bönor!
Under måltiderna så hinns det förstås även med en massa härliga meningsutbyten, och detta är förstås också en mycket viktig del i dessa ensemblehelger. Att få umgås med varandra och ha trevligt tillsammans!
Både roligt och trevligt hade man absolut tillsammans under hela helgen!
Efter middagen så var det dags att återvända till musiken igen.
Hampus och Fredrik samtalar lite innan det är dags att börja spela på arrangemangen igen.
Efter sista träningspasset för dagen var klart så fick man sig en kvällsmacka och sedan var det dags att buskspela lite!
Buskspelet drog igång rejält och alla spelade för gladan lust tillsammans! Under både fredag och lördag kväll så fick vi även besök av Roland Brandt (dragspel och bas), Kerstin Asklund (sång och dragspel) och Ingela Larsson (gitarr).
Roland Brandt spelade som vanligt på sin ståbas ”Greta” och agerade lite som ledare under buskspelet.
Kerstin Asklund (i röd tröja) var med och sjöng till många utav låtarna, men hon tog även på sig dragspelet några gånger och spelade med.
Ingela Larsson (med gitarren) spelade gladeligen med och kompade på alla buskspelsmelodier!
Det blev ett härligt gemensamt avslut på dagen och man slutade inte spela förrän klockan hade hunnit slagit tolv på natten!
Så grydde lördagsmorgonen, och det var en riktigt vacker höstmorgon med klar himmel och solsken.
Dagen startade med en energipackad frukost och sedan var det dags att ge sig in i musiken igen.
Övningen fortsätter. Förutom tangon så spelades även en marsch som också var komponerad av Stefan ”Med lätta steg”. De spelade också ett skämtsamt arrangemang på Ted Gärdestads ”Klöversnoa”, den otroligt vackra och melankoliska visan ”Höstvisa” av Erna Tauro, ett valspotpurri som hade namnet ”Stefans Valspussel” med inte mindre än 27 kända valser inklämda i korta sektioner och sist men inte minst det ambitiösa potpurriet med musik ur musikalen ”The Sound of Music”.
Dags för fikapaus!
Jespers föräldrar Anders och Karin Lindholm fixade lunchen för lördagen. Det blev en mustig köttfärs och grönsakssoppa ”Jägarsoppa” som sedan avnjutes utomhus.
Innan lunchen så fick deltagarna klä på sig varmt och utöva en trevlig aktivitet utomhus. En slags femkamp där de i olika grenar fick lösa olika typer av kluriga problem.
Sara var den som anordnade denna aktivitet och det blev riktigt trevligt. Som tur var så var även vädergudarna med oss och vädret hölls sig bra under hela tiden som den pågick.
Sara förklarade först hur varje gren gick till, och sedan fick de dela upp sig och göra dem i den ordningen som de själva kände för.
Alla tog varsin svarslapp och gav sig ikast med de olika grenar.
En av grenarna var ett ordpussel där de skulle finna så många gömda ord som möjligt. Fredrik, Åke, Anna och Viktor klurar på vilka ord som gömmer sig på pappret.
På en annan del av gården var det poängkastning i hinkar. Emma ger sig på sitt första kast. Hampus, Kenneth, Karin, Barbro och Ingeborg väntar på sin tur.
Barbro var näst på tur!
Marie och Per-Fredrik klurar på en av de andra problemen, att skapa så många ord i ordet ”gulaschbaron” som man bara kan.
Erika och Karin gör likadant.
Även Ingelöv och Malou skriver ner alla ord som de kommer på.
Hampus och Kenneth ger sig på poängkastningen. Helen (Hampus mamma) hänger också på i aktiviteterna.
Emma och Ingeborg ger sig på den fjärde utmaningen. Att gå två varv runt huset och hamna på så lika tid som möjligt.
Så var det Göran och Erikas tur för poängkastningen.
Ett poäng fick man för den stora hinken, och 3 poäng för den lilla.
Medans deltagarna var upptagna med femkampen så åkte Anders och Karin ner till Boteredssjön och förberedde inför lunchen.
Sista utmaningen var en utslagsfråga där de skulle gissa hur många bilder och filmer som Stefan har på sin mobilkamera. Inte kanske en sådan lätt fråga då Stefan fotar och filmar otroligt mycket!
Jesper agerade som fotograf under hela helgen, för att dokumentera våra evenemang tycker vi är väldigt viktigt!
Efter att de var färdiga med femkampen så traskade man ner till badplatsen vid Boteredssjön som ligger inom gångavstånd från lägergården.
Väl nere vid sjön fick de sig en fantastisk syn då det vackra höstvädret gav allting en utsikt som liknade en bild taget ur en målning.
När de ankom till sjön så stod Anders och Karin och serverade dem värmande soppa.
Hampus, Kenneth och Kjell (Hampus pappa) serveras soppa och pratar med Anders och Karin under tiden.
Fler och fler anslöt sig och fick sig en portion soppa.
Det blev en trevlig och gemytlig lunch där man avnjöt maten samtidigt som man hade en fin utsikt över sjön.
Mysfaktorn var hög och soppan värmde gott i det kalla höstvädret!
Sex goa tjejer tillsammans på rad: Erika, Emma, Barbro, Karin, Malou och Kerstin.
Tre utav de grabbarna som stannade kvar vid sjön till sist: Stefan med far och sonparet Anders och Jesper.
Det andra far och sonparet som stannade kvar till sist var Kjell och Hampus.
Tillbaka vid lägergården och tillbaka in i stugvärmen tog man sig en kopp kaffe innan lunchrasten var över.
Under lördagseftermiddagen så fick vi besök av Viktor Eliasson och Johnny Sandelin. De hade tyvärr inte möjlighet att delta under hela helgen, men som tur var hade de i alla fall tid att svänga förbi och säga hej!
De hann även med att samtala lite med de andra bekanta innan det var dags för dem att åka igen.
Fortsatt övning under eftermiddagen.
Fredrik och Hampus passar på att buskspela lite under pausen.
Efter eftermiddagens spelpass var det dags för middag. Efter middagen så korades även vinnarna utav femkampen som vann varsin gratisprenumeration utav tidningen NyGammalt i Norden, vinnaren fick även en av våra fina muggar med vår logga och slogan på. Vi firade även av vår hundrade medlem med en mugg, Kesrtin Stenberg blev vår hundrade medlem!
På lördagsmiddagen bjöds det på kyckling med ugnsstekt potatis, lök och en balsamicosås. Efteråt blev det även dessert, äppelkompott med vaniljglass och kaksmulor!
Här har vi vinnarna i femkampen. Barbro och Emma som kom på andra och tredje plats, och Erika som tog hem första platsen!
Efter middagen så fick alla som ville möjlighet att uppträda under öppen scen. Fredrik var först och bjöd på klassiker ur popoulärmusiken ”The Girl from Ipanema” från 1962 av Antônio Carlos Jobim, ”Feelings” från 1974 av Morris Albert och ”Desafinado” från 1959 också skriven av Antônio Carlos Jobim.
Näst på tur var Hampus och Fredrik som tillsammans framförde ”Vi gå över daggstänkta berg” av Edwin Ericsson.
Hampus framförde även solo ”Fritiof Anderssons Paradmarsch” av Evert Taube.
Ingelöv var näst på tur och hon framförde ”Annas Visa” av Leif Göras.
Härnäst så bjöd Anna på två traditionella irländska bitar ”The South Wind” och ”Ballydesmond Polkas” samt ”Vårserenad” utav Pietro Frosini.
Åke framförde tillsammans med Sara tre melodier i tvåstämmiga arrangemang: ”Fjärilsdans” som är komponerad av både Åke själv och Georg Andersson som är god vän till Åke, ”Polska komponerad till minne av Olof Andersson” av Carl-Erik Barndt samt ”Renländare efter Per Munkberg” en traditionell melodi. Det var till och med så att det blev ett uruppförande av ”Fjärilsdans”!
Göran framförde tillsammans med Per-Fredrik och Malou tre arrangemang: ”Umeåminnen” av Edvin Johansson, ”Trolldragets gånglåt” av Allan Kartberg och ”Vals i Vällingsjö” av Andrew Walter.
Åke antog scenen igen och framförde tillsammans med Roland Brandt på bas signaturmelodin till filmen ”Med hundra dragspel och en flicka” av Jules Sylvain. Åke sjöng även texten till melodin.
Stefan och Marie bjöd tillsammans på den otroligt vackra visan ”Errol Flynn” av Amanda McBroom. Marie sjöng den svenska texten till melodin.
Stefan, Sara och Jesper bjöd på fem stycken melodier. ”Rogenschottis” som är skriven av Jesper själv tillsammans med Gustav Hauri och kom till på en vandringssemester under sommaren 2024, ett 3-stämmigt arrangemang på den traditionella finska klassikern ”Säkkijärven Polkka”, ”Biserka” en traditionell folkdans från Serbien, ”Jovano” en traditionell folkmelodi från Bulgarien, och de spelade även ”Wiggen” av Rupert Wigg där Stefan ville demonstrera hur man lätt kan skriva en stämma som nybörjare på dragspel kan hänga med på.
Sist men inte minst så framförde Hampus tillsammans med, Roland och Stefan ”Maj på Malö” av Evert Taube och det hela avslutades med en allsång!
Likt fredagskvällen så avslutades även lördagen med buskspel för hjärtans lust! Det blev även lite spontandans under kvällen! Stefan och Emma dansar vals tillsammans.
Alla hängde med på buskspelet även denna kvällen!
Och med det så avslutades även lördagen med en fantastisk gemenskap!
Ny dag och sista dagen på denna helg. Viktor och Sigrid tar för sig av frukostbuffén.
Genrep och sista övningen innan konserten!
Efter genrepet så var det dags för lunch. På söndagen blev det ”Chili Sin Carne” med creme fraiche, nachochips och en grönsallad till det.
Innan konserten så dukades det upp en ljuvlig fikabuffé som konsertbesökarna kunde avnjuta.
Här fanns det mycket godsaker att välja bland. Både mjuka kakor, småkakor och bullar.
Många var det som kom för att köpa fika innan konserten och matsalen fylldes med ett trevligt mingel.
Sedan var det dags att anta sina platser inför konserten.
Stefan hälsade alla välkomna, berättade om vad de skulle få höra och sedan drog konserten igång.
Även ”kökspersonalen” fick lyssna till konserten. Solweig Petterson och Eva-Lena Östwall som hade slitit i köket hela helgen var nöjda över att få höra på slutresultatet på konserten.
Det blev fullsatt publik! Det är väldigt roligt att så många kom för att lyssna till avslutningskonserten.
Fullt fokus på noterna!
Stefan berättade lite anekdoter om varje arrangemang, vilket också gav deltagarna tid att byta noter mellan varje låt.
Konserten dokumenterades inte bara på bild utan även på film. I hörnet till höger kan man se Tommy Nilsson som filmade hela konserten från början till slut.
När konserten var slut så tackade orkestern för applåderna och sedan var det dags för diplomutdelning.
Jesper delade ut diplomen till var och en som alla fick sig en applåd.
Och med det så var ensemblehelgen för hösten 2024 avklarad! Publiken begav sig hemåt och man sa hej då för denna gång. Nu ser vi fram emot ensemblehelgerna för 2025 som blir vecka 20 och 41!